Top 50+ NOSQL Database Revolution MCQ You Must See

NOSQL database revolution
NOSQL database revolution MCQ

NOSQL database revolution Top 50+ MCQ and answers

NoSQL Basics

1.The full form of ‘CRUD’ is _.

  1. Create-Read-Update-Define
  2. None of the options
  3. Create-Read-Update-Deliver
  4. Create-Run-Update-Delete
  5. Create-Read-Update-Delete

Answer: 5)Create-Read-Update-Delete

2.__ distributes different data across multiple servers.

  1. None of the options
  2. Bucketing
  3. Sharding
  4. Partitioning

Answer: 3)Sharding

3.The horizontal scaling approach tends to be cheaper as the number of operations, and the size of the data increases.

  1. True
  2. False

Answer: 1)True

4.NoSQL databases are designed to expand _.

  1. with increase of load
  2. vertically
  3. hardware wise
  4. horizontally

Answer: 4)horizontally

5.Limitation(s) of RDBMS is/are __.

All the options
Ease of Maintenance/Performance
Scalability/Database design complexity
Less Expensive/Performance

Answer: 3)Scalability/Database design complexity

Quiz on NoSQL: Key-Value Store

NOSQL database revolution MCQ

1.The key-value pair data storages include all, except __.

In-memory
Network Attached Storage
Disk Storage
Cache Storage
All the options

Answer: 2)Network Attached Storage

2.Cassandra has properties of both _ and ___ .

Kudu and Hbase
Neo4j / Amazon Dynamo
All the options
Google Bigtable / Amazon Dynamo
MongoDB / Google BigTable

Answer: 4)Google Bigtable / Amazon Dynamo

3.A Riak Convergent Replicated Data Type (CRDT) includes __.

All the options
JSON/Maps/Sets
JSON/Maps
Maps/Sets/Counters
Sets

Answer: 4)Maps/Sets/Counters

4.The RDBMS ‘table’ equivalent terminology in Riak is __.

data store
None of the options
data segment
bucket
key-value

Answer: 4)bucket

5.A Key-value store supports Secondary Indexes.

False
True

Answer: 2)True

Quiz on NoSQL: Columnar Store

1.Pre-join projection is equivalent to __ as in traditional relational systems.

Table
Materialized view
None of the options
Joins
Stored Procedure

Answer: 2)Materialized view

2.The column store has to perform _ IO to insert a new value.

Single
as many disk blocks
Two
None of the options
Multiple

Answer: 2)as many disk blocks

3.In column-oriented stores, data is stored on a __ basis.

Column
Column Family
Row Key

Answer: 2)Column Family

4.HBase tables are divided _ by row key range into .

vertically, region servers
horizontally, region servers
vertically, regions
horizontally, regions
horizontally, HDFS Files

Answer: 4)horizontally, regions

5.The row store needs to perform _ IO to insert a new value.

None of the options
Two
Multiple
As many disk blocks as there are columns
Single

Answer: 5)Single

6.HBase main server components include all except _.

HBase HFile
HBase Master
All the options
HBase Memstore
Region Server
ZooKeeper

Answer: 4)HBase Memstore

7.In a columnar database, the columns are stored together on disk, achieving a higher compression ratio, which is an expensive operation.

False
True

Answer: 1)False

NOSQL database revolution Questions

8.Columnar databases are preferable for OLTP systems.

False
True

Answer: 1)False

9.In HBase, ‘Columns’ are named and specified in the table definition.

True
False

Answer: 2)False

10.In a column-database, a row is uniquely identified by __.

Column-identifier
None of the options
Row-key
Column-family

Answer: 3)Row-key

11.In Cassandra, the _ determines how many copies of the data will be maintained across multiple nodes.

Read Consistency
None of the options
Replication factor
Write Consistency

Answer: 3)Replication factor

12.A column-database is used to store __ versions of each cell.

Two
Latest
Single
None of the options
Multiple

Answer: 5)Multiple

13.The column store has to perform _ IO to insert a new value.

Multiple
as many disk blocks
None of the options
Single
Two

Answer: 2)as many disk blocks

Quiz on NoSQL: Document Store

1.JSON documents are built up of _.

arrays
objects
All the options
values

Answer: 3)All the options

Fresco Play Course NOSQL database revolution

2.An RDBMS equivalent component for a document in a document database is _.

Column
Row
Primary Key
Table
None of the options

Answer: 2)Row

3.__ is the syntax for retrieving specific elements from an XML document.

XPath
None of the options
XQuery
XSLT

Answer: 1)XPath

4.MongoDB read/write performance can be tuned with the help of Stored Procedures.

False
True

Answer: 1)False

5.An RDBMS equivalent component for a document identifier in a document database is __.

Foreign Key
Table
None of the options
Column
Primary Key

Answer: 1)Foreign Key

6.In MongoDB, there is a similar feature of ‘like’ expression similar to that in RDBMS.

True
False

Answer: 2)False

7.Document databases split a document into its constituent name/value pairs for indexing purposes.

True
False

Answer: 2)False

Fresco Answers for NOSQL database revolution

8.An RDBMS equivalent component for a collection in a document database is _.

None of the options
Table
Primary Key
Column
Row

Answer: 2)Table

9.The MATCH clause is roughly equivalent to the clause in SQL and the RETURN clause to a _ clause.

In, From
In, Select
None of the options
Where, Select
Between, Select

Answer: 4)Where, Select

Quiz on NoSQL: Graph Store

1.Graph databases are generally built for use with __.

Data Warehouse Batch Processing
OLTP
OLAP
All the options

Answer: 2)OLTP

2.Neo4j architecture is a self-driven and independent architecture because of ____.

Both the options
Cluster Manager auto sync-up functionality
Neo4j database instances auto sync-up functionality

Answer: 1)Both the options

3.Only Nodes have properties in the Graph database.

False
True

Answer: 1)False

4.Cypher query language is associated with __.

None of the options
MongoDB
Sybase
Cassandra
Neo4j

Answer: 5)Neo4j

5.The major components of a graph include the following, except _.

All the options
Properties
JSON
None of the options
Nodes
Relationships

Answer: 3)JSON

Fresco Play NOSQL database revolution Final Assessment

1.Terrastore is an example of __.

Document datastore
Columnar datastore
Graph datastore
Key Value datastore

Answer: 1)Document datastore

2.__ is a Columnar database that runs on a Hadoop cluster.

Redis
Apache HBase
None of the options
Cassandra

Answer: 2)Apache HBase

3.In Riak Key Value datastore, the Replication Factor ‘N’ indicates __.

Number of Write Operations
Number of Data Copies to be maintained across nodes

Answer: 2)Number of Data Copies to be maintained across nodes

4.The scalability of Key-Value database is achieved through __.

Peer to Peer Replication
Master-Slave Replication
Sharding Replication

Answer: 3)Sharding Replication

5.__ in Key-Value Databases are similar to ‘Tables’ in RDBMS.

Keys
Values
None of the options
Buckets

Answer: 4)Buckets

6.Columnar datastore avoids storing null values.

True
False

Answer: 1)True

7.The Specialized Query Language(s) used in Graph datastore is/are __.

Cypher
None of the options
Gremlin
All the options

Answer: 1)All the options

8.Cassandra was developed by __

Google
None of the options
Amazon
Facebook

Answer: 1)Facebook

9.In Riak Key Value datastore, the variable ‘W’ indicates __.

Number of Data Copies to be maintained across nodes
Number of Write Operations

Answer: 1)Number of Data Copies to be maintained across nodes

10.The type of Graph Store that works in real-time is __.

None of the options
All the options
Graph Compute Engine
Graph Database

Answer: 2)All the options

11.The syntax for retrieving specific elements from an XML document is __.

XMLSchema
XQuery
XPath

Answer: 3)XPath

12.Which Replication model has the strongest resiliency power?

Sharding Replication Model
All the options
Master-Slave Replication Model
Peer to Peer Replication Model

Answer: 2)Peer to Peer Replication Model

13.The famous XML Database(s) is/are _.

eXist
MarkLogic
eXist, MarkLogic and Cassandra
Cassandra
eXist and MarkLogic

Answer: 5)eXist and MarkLogic

14.Which type of scaling handles voluminous data by adding servers to the clusters?

Horizontal
Vertical

Answer: 1)Horizontal

15.Apache Kudu distributes data through Vertical Partitioning.

False
True

Answer: 1)False

16.NoSQL can handle __.

Unstructured and Semi-structured data
None of the options
Semi-structured data only
Unstructured Data only

Answer: 1)Unstructured and Semi-structured data

17.Which type of datastore supports nodes that are connected by relationships?

Key Value datastore
Columnar datastore
Document datastore
Graph datastore

Answer: 4)Graph datastore

18.Which type of database requires a trained workforce for the management of data?

NoSQL
RDBMS

Answer: 2)RDBMS

19.Hash Table Design is similar to __.

Document datastore
Key Value datastore
Columnar datastore
Graph datastore

Answer: 2)Key Value datastore

20.__ requires data in a structured format as per the defined data model.

RDBMS
NoSQL

Answer: 1)RDBMS

21.The most popular Navigational DBMS system is/are __.

Integrated Management System and Integrated Database System
None of the options
Integrated Management System
Integrated Database System

Answer: 1)Integrated Management System and Integrated Database System

22.Which of the following does not have restrictions on the data type it stores?

All the options
Columnar Family in Columnar Datastore
Columns in RDBMS
None of the options

Answer: 1)Columnar Family in Columnar Datastore

23.Example(s) of Columnar Database is/are __.

Cassandra and HBase
Cassandra, HBase and Redis
Cassandra
HBase
Redis

Answer: 1)Cassandra and HBase

24.In a Column Data Model, the number of columns that a row can have __.

remains the same
varies

Answer: 2)varies

25.In the Master-Slave Replication model, the slave node services __.

None of the options
Write operations
Read operations
Read and Write operations

Answer: 3)Read operations

26.The Property Graph Model is similar to __.

Entity Relationship Diagram
None of the options
Use Case Diagram
Sequence Diagram

Answer: 1)Entity Relationship Diagram

27.The file format(s) that can be stored and retrieved from the Document Store NoSQL data model is/are __.

XML
JSON
BSON
All the options

Answer: 4)All the options

28.Which Replication model supports database read and write operations in all the nodes?

Master-Slave Replication
All the options
None of the options
Peer to Peer Replication Model

Answer: 4)Peer to Peer Replication Model

29.Riak DB leverages the CAP Theorem to improve its scalability.

True
False

Answer: 1)True

30.In the Master-Slave Replication model, the node which pushes all the updates in data to subordinate nodes is __.

Slave Node
All the options
Master Node

Answer: 3)Master Node

31.The language to transform XML documents into other formats, like non-XML formats such as HTML is _.

XPath
XSLT
XQuery
XML

Answer: 2)XSLT

32.NoSQL is a Relational Data Model.

False
True

Answer: 1)False

33.In the Master-Slave Replication model, different Slave Nodes contain __.

Different data
Same data

Answer: 2)Same data

34.The key parameter(s) to be taken into consideration while weighing NoSQL databases against each other is/are __

Performance
Database Features
Context-based Criteria
All the options

Answer: 4)All the options

35.Which among the following is the correct API call in Key-Value datastore?

put(key,value)
put(key)
put(value)
None of the options

Answer: 1)put(key,value)

36.Which type of Key-Value datastore DB has its key and value sorted?

Solid-State Key-Value datastore
RAM Key-Value datastore
Ordered Key-Value datastore
Eventually Consistent Key-Value datastore

Answer: 3)Ordered Key-Value datastore

37.An expressive structure with the collection of nodes and relationships interlinking them is __.

Graph datastore
Key-Value datastore
Columnar datastore

Answer: 1)Graph datastore

38.Which among the following is used by Amazon to store the user’s shopping cart details?

MemCached
Riak
Redis
DynamoDB

Answer: 4)DynamoDB

39.NoSQL data replication is __.

Heterogenous
Homogenous

Answer: 2)Homogenous

40.All NoSQL databases are similar.

True
False

Answer: 2)False

41.Which of the following has properties attached to it in the Graph datastore?

None of the options
Nodes
Nodes and Relationships
Relationships

Answer: 3)Nodes and Relationships

42.The Document base unit of storage resembles __ in an RDBMS.

Columns
Rows

Answer: 2)Rows

43.The core principle of NoSQL is __.

None of the options
ACID
BASE

Answer: 3)BASE

44.__ are chunks of related data often accessed together.

All the options
Columns
Documents
Column Families

Answer: 4)Column Families

NOSQL database revolution Interview Questions

45.In a columnar Database, __ uniquely identifies a record.

None of the options
All the options
Column-Key
Row-Key

Answer: 4)Row-Key

46.Relational Database satisfies __.

ACID Properties
All the options
BASE Properties

Answer: 2)All the options

47.CAP represents __.

Consistency, Availability, Partition Tolerance
None of the options
Cost free, Availability, Portability

Answer: 1)Consistency, Availability, Partition Tolerance

48.__ is an Object Oriented Database.

NoSQL
RDBMS

Answer: 1)NoSQL

49.In a Key-Value datastore, both keys and values need to be unique.

True
False

Answer: 2)False

50.Which of the following factors influence(s) the choice of replication model?

Environment
All the options
Server Capacity
Application Demand
Throughput

Answer: 2)All the options

51.Document Store database contains data in the format of __.

All the options
XML document
BSON document
JSON document

Answer: 1)All the options

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *