Top 50+ Azure Virtual Machines MCQs

Azure Virtual machines

Azure virtual machines are one of several types of on-demand, scalable computing resources that Azure offers. Typically, you choose a virtual machine when you need more control over the computing environment than the other choices offer. This article gives you information about what you should consider before you create a virtual machine, how you create it, and how you manage it.

An Azure virtual machine gives you the flexibility of virtualization without having to buy and maintain the physical hardware that runs it. However, you still need to maintain the virtual machine by performing tasks, such as configuring, patching, and installing the software that runs on it.

Azure virtual machines can be used in various ways. Some examples are:

  • Development and test – Azure virtual machines offer a quick and easy way to create a computer with specific configurations required to code and test an application.
  • Applications in the cloud – Because demand for your application can fluctuate, it might make economic sense to run it on a virtual machine in Azure. You pay for extra virtual machines when you need them and shut them down when you don’t.
  • Extended datacenter – virtual machines in an Azure virtual network can easily be connected to your organization’s network.

The number of virtual machines that your application uses can scale up and out to whatever is required to meet your needs.

Azure Virtual Machine MCQs

Q1. An Azure Standard_A4 virtual machines has ____ cores.

Answer: 8

Q2. Which of the following option(s) is /are endorsed distributions when deploying Linux as an Azure Virtual Machine?

Answer: All of the options

Q3. Use the following command to create a virtual machine with Resource Manager ___________.

Answer: New-Azure RMVM

Q4. You are deploying an Azure VM utilizing a template file from GitHub using the New-Azure RM Resource Group Deployment cmdlet. Which of the following parameters are likely to be used with the cmdlet?

Answer: Resource group name and temp URI

Q5. What is the maximum number of virtual machines a cloud service can contain?

Answer: 50

Q6. Which of the following helps you to easily identify which SKU is most likely to satisfy your performance needs?

Answer: ACU

Q7. You have to create a custom virtual machine (VM). Also, you have to upload the VM to Azure. What is the first step to start?

Answer: vhdx file

Q8. Which of the following is supported on Azure virtual machines?

Answer: VHDX

Q9. The smallest recommended virtual machine for a production environments is _____

Answer: A1

Q10. What differentiates Azure Resource Manager PowerShell cmdlets from Service Manager PowerShell cmdlets?

Answer: All ARM PowerShell cmdlet names include the string ‘RM’

Q11. Which of the following is the file format for the Resource Manager template?

Answer: JSON

Q12. You are creating an Azure virtual machine by using an ARM template. Which of the following conditions must be met?

Answer: All resources must be part of resource grp

Q13. You are deploying an Azure VM utilizing a template file from GitHub using the New-AzureRMResourceGroupDeployment cmdlet. Which of the following parameters are likely to be used with the cmdlet?

Answer: All options

Q14. A Standard_A7 virtual machine would be considered for ________.

Answer: High Performance Computing

Q15. Which Windows Server feature(s) is / are not supported on Azure virtual machines?

Answer: Mutipath I/O

Q16. You are using the Set-AzureRMVMSourceImage command with the -Version parameter. You wish to ensure that you get the most current image. Which value should you use with the -Version parameter?

Answer: latest

Q17. Temporary files must be stored on which drive?

Answer: D:

Q18. Which of the following element allows you to create and manage virtual machines that serve either in a Web role and a Worker role?

Answer: Cloud Services

Q19. You need to add data to Azure by using the Azure import service. What should you do?

Answer: Ship the hard disk to an Azure datacenter

Q20. You add a data disk to an Azure virtual machine. What drive type is created?

Answer: SCSI

Q21. What DNS record type is set when mapping a Custom Domain to be an alias for the default {sitename}.azurewebsites.net domain name assigned to a Web App by Azure?

Answer: CNAME

Q22. To use Premium storage, you will need a virtual machine in which of the following three series?

Answer: All options

Q23. Fs and F series of VMs are

Answer: Compute Optimized

Q24. Microsoft supports OS that is past their End of Support date without a Custom Support Agreement (CSA).

Answer: FALSE

Q25. Azure virtual machines disks are stored as ______.

Answer: VHD files

Q26. What is the maximum number of data disks supported by the Standard_A7 virtual machine?

Answer: 16

Q27. Which of the following web applications can be deployed with Azure ?

Answer: All options

Q28. A _________ role is a virtual machine instance running Microsoft IIS Web server that can accept and respond to HTTP or HTTPS requests.

Answer: web

Q29. Which components are examples of Infrastructure as a Service (IaaS) services?

Answer: All options

Q30. Select the correct statement regarding the operating system upgrades of an Azure virtual machine?

Answer: Only Server OS

Q31. From the virtual machine blade of the Azure portal, you can do all of the following actions to your virtual machine, except?

Answer: Start

Q32. Scales sets are often integrated with which of the following selections?

Answer: All options

Q33. Which of the following IP address type can change when you stop or start a resource?

Answer: Dynamic

Q34. Cross platform management options include all of the following except ________.

Answer: RDP

Q35. Which tool is used to view details, such as IP addresses, about the virtual machines in a scale set?

Answer: Resource Manager

Q36. Which of the following helps Azure maintain high availability and fault tolerance when deploying and upgrading applications?

Answer: Availability Set

Q37. Linux on Azure Endorsed Distributions can be described as _______.

Answer: Azure gallery supported on Azure

Q38. An Azure subscription has a current limit of how many virtual machines per region?

Answer: 20

Q39. Which statement regarding dynamically allocated public addresses in Azure is true?

Answer: The addresses are allocated when machine is started.

Q40. Which of the following is supported on Azure virtual machines?

Answer: Gen 1 VM

Q41. Which of the following defines a group of virtual machines that share a common set of hardware, switches, and more than a single point of failure?

Answer: Fault Domain

Q42. What feature does Azure Availability Sets provide?

Answer: Redundancy

Q43. Which of the following would not use a private IP address?

Answer: VPN

Q44. The Virtual Machine C: drive is a SATA drive that contains _______.

Answer: Operating System Files

Q45. Which situation will prevent a virtual machine (VM) from being migrated from an on-premises environment to Azure?

Answer: The VM was created by using Hyper-V.

Q46. Public IP addresses are used for communication with _______

Answer: public-facing azure services

Q47. What is the largest size for a Resource Manager template?

Answer: 1MB

Q48. What is the fourth step in the basic steps for deploying a virtual machine in Azure?

Answer: Provision VM

Q49. The smallest recommended virtual machine for a production environments is

Answer: A1

Q50. Which of the following option(s) is / are endorsed distributions when deploying Linux as an Azure Virtual Machine?

Click here to read more blogs


Q51. Which command uploads a virtual hard disk from an on-premises virtual machine to a blob in a cloud storage account in Azure?

Answer: Add-AzureRMVhd

Q52. Which of the following three options are required when uploading Hyper-V files from on-premises data centers?

Answer: All the options


Q53. Which types of workload would be most suitable for deployment on Azure virtual machines?

Answer: All the options

Q54. Which of the following is a valid reason to deploy a virtual machine (VM) on-premises in Hyper-V instead of in Azure?

Answer: You need to deploy a VM that uses the VHD file format.

About Author


After years of Technical Work, I feel like an expert when it comes to Develop wordpress website. Check out How to Create a Wordpress Website in 5 Mins, and Earn Money Online Follow me on Facebook for all the latest updates.

Leave a Comment