Top 20+ Jenkins DevOps Interview questions and answers for Experienced and Freshers candidates

Jenkins DevOps Interview questions and answers

Jenkins Interview Questions Answers for Freshers


Q1). What is Jenkins in DevOps?
Ans:- Jenkins is a popular automation tool with a source code repository and plugins that are written in Java and responsible for continuous integration and delivery. With the help of Jenkins, software products are tested continuously and it becomes easy for developers to integrate changes with the existing project whenever needed. So, we can say making a new build with Jenkins is much easier than you may think. It enhances the continuous delivery of the project by integrating the software with plenty of testing tools and deployment methodologies.

Q2). What are the possible use cases for Jenkins?
Ans:- Once you are sure of the definition of Jenkins, let us discuss the use cases mentioned below –

First of all, a software developer commits code to the SCR (Source Code Repository). Now, the Jenkins server will check the repository at regular intervals for changes.
As soon as changes are committed, they are analyzed by the server, and Jenkins will pull those changes and start making new builds instantly.
In case, the build is not successful then the concerned team will be notified. At the same time, if the build is successful then the build will be deployed to the test server.
Once the testing is complete, Jenkins will send the feedback, and developers are notified of the new build or test results.
This is not a one-time process but the Jenkins server keeps on monitoring the repository regularly and the same process will be repeated as discussed above.


Q3). Do you know the programming language that is used to build Jenkins?
Ans:- Yes, Of Course! This is the Java programming language that is used to build Jenkins.

Q4). What are the features of Jenkins DevOps Tool?
Ans:- Here, you can check the most popular features of Jenkins at a glance –

Jenkins DevOps Tool

Easy Installation
Continuous Integration
Continuous Delivery
Easy Configuration
Plug-in, Distributed and Extensible


Q5). What do you mean by continuous integration in Jenkins?
Ans:- Continuous integration is the popular software engineering practice where isolated changes are tested frequently and reported at the same time. After this, changes are added to the larger codebase. Continuous integration is a development practice too where the code is integrated with the repository rapidly, it may several times a day as well. Further, the integration is validated through automated builds and tests.

Q6). How will you explain the concept of pipeline in Jenkins?
Ans:- A Jenkins Pipeline is simply a set of plugins that support continuous integration and implementation in the Jenkins.

Q7). Define the continuous delivery pipeline in Jenkins?
Ans:- The continuous delivery pipeline is the automated expression of the process for version control from different users or customers.

Q8). What is Jenkins File and why is it needed in DevOps?
Ans:- The Jenkins pipeline details are stored in a file that is named the Jenkins file and it is further connected to the source code repository in general.

Q9). Give one simple example of Jenkins pipeline code.
Ans:- Here, we have given a pretty simple example for your reference –

Jenkinsfile (Declarative Pipeline)

Read: Difference Between Eclipse and IntelliJ IDE
pipeline {

agent { docker ‘maven: 3.3.3’}

stages {

stage (‘build’){

steps{

sh ‘mvn—version’

}

}

}

}

Q10). Define the declarative pipeline in the Jenkins?
Ans:- This is a highly simple concept in Jenkins that presents a more simplified syntax on the top of pipeline sub-systems. Check the valid pipeline block example as given below –

Pipeline {

Read: Top 50 Kubernetes Interview Questions and Answers for 2022
/*insert Declarative Pipeline here */

}

DevOps Training & Certification Course

No cost for a Demo ClassIndustry Expert as your TrainerAvailable as per your schedule customer Support Available
Enroll For a Free Demo Class

Tricky Jenkins Interview Questions Answer for Experienced


Q11). How will you define the Jenkins agent?
Ans:- An agent in Jenkins describes the complete pipeline or a particular stage where execution will take place or where the agent is located. This section is available at the higher level inside the pipeline block, but the usage of stage-level is generally optional.

Q12). How can you define the agent directives in Jenkins?
Ans:- The objective of the agent directive in Jenkins is to check how or where the pipeline can be executed. Most of the time, the agent is needed for all possible pipelines.

Q13). Which scheme is used to support a variety of use cases in Jenkins?
Ans:- To support a variety of use cases pipeline in Jenkins, the tool relies on parameters solely. These parameters are usually applied at the higher level of the pipeline block or within multiple stages of directives.

Q14). How will you define the Post in Jenkins?
Ans:- The post is one more additional step that will run upon the completion of a pipeline block. The post can support plenty of post-conditional blocks and makes execution much easier and logical in DevOps.

Q15). Where the bulk work can be described in the Jenkins?
Ans:- When one or more stage directives are defined together, the stage is the place where bulk work can be described in detail. Make sure that for each stage directive, there is one stage defined properly to manage the discrete parts of the continuous delivery process like deploy, manage, or build, etc.

Q16). How can you define the environment directive in Jenkins?
Ans:- With the help of environmental directives, we can specify a complete sequence of the key-value pairs that could be defined as the environment variables too for different steps where the environment directive is located within the pipeline.

Q17). Define the triggers in Jenkins.
Ans:- To re-trigger the pipeline in multiple automated ways, triggers are defined in the Jenkins. A few pipelines are integrated with sources like GitHub, BitBucket, or other triggers first then they are implemented to perform a specific action.

Q18). What do you mean by the input directives in Jenkins?
Ans:- With the help of input directives, you could prompt the inputs with the help of input steps. The stage is paused after different options have been applied and before you enter the stage agent to evaluate its condition. When the input is approved, you could continue with the stage ahead. The parameters given as the part of input submission will be available in the environment for the rest of the stage.


Q19). What do you understand by the term Parallel in Jenkins?
Ans:- In the case of the declarative Pipeline, plenty of nested stages can be defined together and they are executed in parallel. The parallel stages generally don’t contain any agent or tools because they are not relevant here.

Q20). What is the meaning of scripted pipeline in Jenkins?
Ans:- The scripted pipeline is very much similar to the declarative pipeline that s build on the top of the underlying pipeline sub-system. We can say that scripted pipeline is a general-purpose language based on Groovy. A list of features or benefits that are available in Groovy can be used along the scripted pipeline too. In brief, this is a highly flexible tool that results in multiple continuous delivery pipelines.

Q21). How can you define the Control Flows in Pipeline?
Ans:- When scripted pipelines are executed in sequential order from top to downwards then it is called control flows in the pipeline.

Q22). Is there any prerequisite for using Jenkins?
Ans:- You need an accessible source code repository (SCR) and a working build script too.

Q23). Mention a few plugins that are frequently used by the developers.
Ans:- These are Maven, Git, GitHub, Amazon EC2, Join, HTML publisher, Green Balls, or Copy artifacts, etc. I found these plugins highly popular that are mentioned above. But there are plenty of plugins available that can be used as per your convenience.

Q24). Is there any relationship between Hudson and Jenkins?
Ans:- Well, this would be interesting knowing that Hudson is the traditional name for Jenkins.

Q25). What to do if you check any broken build?
Ans:- If any broken build is found then check the local workspace immediately and try to fix it quickly.

You may also like to read it

Top C# interview questions and answers

About Author


After years of Technical Work, I feel like an expert when it comes to Develop wordpress website. Check out How to Create a Wordpress Website in 5 Mins, and Earn Money Online Follow me on Facebook for all the latest updates.

Leave a Comment