Python Pandas

Python Package for Data Interview questions and answers

Share your love

NumPy – Python Package for Data MCQ solution

1. Which of the following characters are used to represent an unordered list?

Ans:- All of those mentioned

2. Which of the following is a Scientific distribution of Python, used for Data Science?

Ans:- All of those mentioned

3. It is possible to embed code snippets in markdown. State True or False?

Ans:- TRUE

4. A line magic methods starts with ______ ?

Ans:- %

5. A cell magic methods starts with ______ ?

Ans:- %%

6. Which language is used to write documentation in a Jupyter Notebook?

Ans:- MARKDOWN

7. Which of the following magic method list the history of input commands ?

Ans:- %hist

8. Which of the following is used to know about an object in Ipython?

Ans:- ?

9. Which of the following is used to run system commands from Ipython?

Ans:- !

10. What is the basic element of a Jupyter Notebook ?

Ans:- Cell

11. What is the input of a cell magic method ?

Ans:- Python code written in multiple lines of a single cell.

12. How to write the word ‘Python’ in markdown, to emphasize it in bold ?

Ans:- **Python**

13. Which of the following is Ture about Numpy array data elements?

Ans:- Data elements are of same type and of fixed size

14. Which of the following attribute determine the number of dimensions of a ndarray?

Ans:- ndim

15. Which of the following attribute returns total number of bytes consumed by a ndarray?

Ans:- nbytes

16. What does flags attribute of an ndarray return?

Ans:- Memory layout of a ndarray

17. Which of the following attribute returns the number of elements in each dimension of a multi dimensional array?

Ans:- num

18. What is the output of the following code?  

import numpy as np

x = np.array([[3.2, 7.8, 9.2],

             [4.5, 9.1, 1.2]], dtype=’int64′)

print(x.itemsize)

Ans:- 8

19. What is the output of the following code?

import numpy as np

y = np.array([3+4j, 0.4+7.8j])

print(y.dtype)

Ans:- complex128

20. Which of the following method is used to read data from a text file?

Ans:- loadtxt

21. What is the output of the following code ?

Ans:- [[ 1. 0.] [ 0. 1.]]

22. Which of the following expressions return an Error?

1. np.random.rand(3, 2)

2. np.random.random(3, 2)

import numpy as np

z = np.eye(2)

print(y)

Ans:- 2

23. What is the output of the following code ?

import numpy as np

x = np.array([[-1,0,1], [-2, 0, 2]])

y = np.zeros_like(x)

print(y)

Ans:- [[0 0 0] [0 0 0]]

24. Which of the following numpy method is used to simulate a binomial distribution?

Ans:- binomial

25. What is the output of the following code ?

import numpy as np

print(np.linspace(1, 10, 5))

print(np.arange(1, 10, 5))

Ans:- [ 1. 3.25 5.5 7.75 10. ] [1 6]

26. What is the output of the following code ?

import nupy as np

print(np.array(([1, 2], (3,4))).shape)

Ans:- (2,2)

27. Predict the number of rows and columns of array x defined below?

import numpy as np

x = np.arange(20).reshape(4, 5)

Ans:- 4, 5

28. What is the output of the following code ?

import numpy as np

x = np.arange(6).reshape(2,3)

y = np.hsplit(x,(2,))

print(y[0])

Ans:- [[0 1] [3 4]]

29. Which of the following numpy method is used to join arrays horizontally ?

Ans:- hstack

30. What is the shape of array x defined below?  

import numpy as np

x = np.arange(20).reshape(10, 10)

Ans:- Results in Error while creating

31. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(4).reshape(2,2)

y = np.vsplit(x,2)

print(y[0])

Ans:- [[0 1]]

32. Array x is defined below. Determine the number of elements of it contains in second dimension?

Ans:- 15

import numpy as np

x = np.arange(90).reshape(3, 15, 2)

33. What is the output of the following code ?

import numpy as np

x = np.arange(4).reshape(2,2)

y = np.arange(4, 8).reshape(2,2)

print(np.hstack((x,y)))

Ans:- [[0 1 4 5] [2 3 6 7]]

34. Which of the following numpy method is used to join arrays vertically ?

Ans:- vstack

35. Which of the following method is used to convert the data type of an array?

Ans:- astype

36. Which of the following method is used to check if a number is an infinite or not ?

Ans:- isinfinite

37. What is the shape of Broadcasting array resulted from arrays with shapes (4, 1, 1,7) and (3, 1) ?

Ans:- (4, 1, 3, 7)

38. What is the output of the following Code?

import numpy as np

x = np.arange(4)

y = np.arange(4)

print(x == y)

Ans:- FALSE

39. What is the output of the following code ?

import numpy as np

x = np.arange(20).reshape(4,5)

print(x.mean(axis=1))

Ans:- [ 2. 7. 12. 17.]

40. What is the output of the following Code?

import numpy as np

x = np.arange(4)

print(x**2)

Ans:- [0 1 4 9]

41. Is Broadcasting feasible between two arrays whose shapes are (5, 8, 2) and (2,) ?

Ans:- Yes

42. Is Broadcasting feasible between two arrays whose shapes are (5, 8, 1) and (4, 2) ?

Ans:- No

43. What is the ouput of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(4).reshape(2,2)

print(np.isfinite(x))

Ans:- FALSE

44. What is the output of the following code?

import numpy as np

print(np.repeat(3, 4))

Ans:- [3 3 3 3]

45. What is the output of the following code ?

import numpy as np

x = np.arange(4).reshape(2,2)

print(x.tolist())

Ans:- [[0, 1], [2, 3]]

46. What is the outout of the following code ?

import numpy as np

x = np.array([[-2],

              [2]])

y = np.array([[-3, 3]])

print(x.dot(y))

Ans:- [[ 6 -6] [-6 6]]

47. What is the outout of the following code ?

import numpy as np

x = np.array([[-2],

              [2]])

y = np.array([[-3, 3]])

print(x + y)

Ans:- [[-5 1] [-1 5]]

48. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(30).reshape(5,6)

print(x.argmax(axis=1))

Ans:- [4 4 4 4 4]

49. What is the shape of Broadcasting array resulted from arrays with shapes (9, 2, 1, 5) and (3, 1) ?

Ans:- (9, 2, 3, 5)

50. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(30).reshape(3,5,2)

print(x[-1, 2:-1, -1])

Ans:- [25 27]

51. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.array([[0, 1], [1, 1], [2, 2]])

y = x.sum(-1)

print(x[y < 2, :])

Ans:- [[0 1]]

52. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.array([[1, 2], [3, 4], [5, 6]])

print(x[[0, 1, 2], [0, 1, 1]])

Ans:- [1 4 6]

53. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.array([[0, 1], [1, 1], [2, 2]])

print(x.sum(-1))

Ans:- [1 2 4]

54. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(30).reshape(3,5,2)

print(x[1,::2,1])

Ans:- [11 15 19]

55. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(12).reshape(3,4)

print(x[:,1])

Ans:- [1 5 9]

56. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(4)

print(x.flatten())

Ans:- [0 1 2 3]

57. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(12).reshape(3,4)

print(x[-2])

Ans:- [4 5 6 7]

58. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(30).reshape(3,5,2)

print(x[1][::2][1])

Ans:- [14 15]

59. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.array([[0, 1], [1, 1], [2, 2]])

print(x.sum(-1))

Ans:- [1 2 4]

60. What is the output of the following code?

import numpy as np

x = np.arange(12).reshape(3,4)

print(x[-1:,].shape)

Ans:- (1, 4)

Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *