JSON Interview Questions and Answers with MCQs 2022 [Updated]

We have some comprehensive tutorials in detail about JSON Questions and the ways to create them programmatically. We hope our series of JSON Questions tutorials would really be of immense help to enrich your knowledge.

JSON Questions

1) What is JSON? For what is used for?

JSON (JavaScript Object Notation) is a data storage and communication format based on key-value pair of JavaScript object literals. It is a lightweight text-based open standard designed for human-readable data interchange which is derived from the JavaScript programming language for representing simple data structures and associative arrays, called objects.

In JSON

  • all property names are surrounded by double quotes.
  • values are restricted to simple data: no function calls, variables, comments, or computations.

JSON is used for communication between javascript and serverside technologies. We have collected below some of the JSON Questions which might help you to crack your next interview. Good Luck!

Fresco Play JSON Questions Basics

1.True or False: JSON objects are typed while XML data is typeless.

1) False
2) True
Choose the Correct option
Answer: 2)True

2.Who is the Father of JSON?

1) Hakon Wium Lie
2) Douglas Crockford
3) Tim Berners-Lee
4) Brendan Eich
Choose the Correct option
Answer: 2)Douglas Crockford

3.Why JSON over XML?

1) Lighter but not faster than XML as on-the-wire data format
2) XML data are not string by default
3) JSON objects are typeless while XML data is typed
4) Retrieving values is as easy as reading from an object property
Choose the Correct option
Answer: 4)Retrieving values is as easy as reading from an object property

4.True or False: Objects can contain multiple name/values pairs.

1) True
2) False
Choose the Correct option
Answer: 1)True

5.What is the standard MIME type for JSON?

1) Jsn/ application
2) application/jsn
3) Json/application
4) application/json
Choose the Correct option
Answer: 4)application/json

6.What is/are the correct statements about JSON?

1) JSON is a lightweight text-based open standard designed for human-readable data interchange.
2) JSON is language-independent, with parsers for each language supported
3) The JSON format is often used for serializing and transmitting structured data over a network connection.
4) All of theoptions
Choose the Correct option
Answer: 4)All of theoptions

7.True or False: Data can be readily accessible using JSON objects.

1) False
2) True
Choose the Correct option
Answer: 2)True

JSON Questions Fresco Play Final Assessment

1.Why JSON over XML?

1) XML data are not string by default
2) Lighter but not faster than XML as on-the-wire data format
3) Retrieving values is as easy as reading from an object property
4) JSON objects are typeless while XML data is typed
Choose the Correct option
Answer: 3)Retrieving values is as easy as reading from an object property

2.Functions added undef Native JSON is ________.

1) exec()
2) parse()
3) stringify()
4) stringify() and parse()
Choose the Correct option
Answer: 4)stringify() and parse()

3.JavaScript function JSON.parse() is to convert text into string.

1) True
2) False
Choose the Correct option
Answer: 2)False

4.Which would be better option to consider in a environment with distributed set-up with multiple small JSON files ?

1) Jackson
2) All the options
3) GSON
4) JSON simple
Choose the Correct option
Answer: 3)GSON

5.True or False: In JSON syntax, square brackets can’t holds arrays.

1) False
2) True
Choose the Correct option
Answer: 1)False

6.Looping an Array is possible in JSON.

1) False
2) True
Choose the Correct option
Answer: 2)True

7.What is the correct way to write a JSON array?

1) var colors = 1 = (“red”), 2 = (“green”), 3 = (“blue”)
2) var colors = “red”, “green”, “blue”
3) var colors = (1:”red”, 2:”green”, 3:”blue”)
4) var colors = [“red”, “green”, “blue”]
Choose the Correct option
Answer: 4)var colors = [“red”, “green”, “blue”]

8.FasterXML’s Jackson can handle both JSON/non-JSON encodings.

1) True
2) False
Choose the Correct option
Answer: 1)True

9.What is the true option applicable for JSON?

1) An unordered list of values
2) JSON object begins with { (left brace) and ends with } (right brace)
3) An ordered list of strings
4) JSON Array begins with { (left brace) and ends with } (right brace)
Choose the Correct option
Answer: 2)JSON object begins with { (left brace) and ends with } (right brace)

10.Which statements is/are correct about JSON Syntax?

1) Data is separated by comma
2) All of the options
3) subset of the JavaScript object notation syntax
4) Data is in name/value pairs
Choose the Correct option
Answer: 2)All of the options

11.True or False: JSON objects are typed while XML data is typeless.

1) False
2) True
Choose the Correct option
Answer: 2)True

12.What are true about JSON Arrays?

1) values should be comma-separated
2) can store single value
3) { (square bracket) } is used to represent array
4) values should be semicolon-separated
Choose the Correct option
Answer: 1)values should be comma-separated

13.Which is true about JSON Syntax?

1) An Object (in square brackets)
2) A string (in single quotes)
3) A string (in multiple quotes)
4) A Boolean (true or false)
Choose the Correct option
Answer: 4)A Boolean (true or false)

14.Apart from the regular JSON, we have other versions of JSON in use such as __.

1) JSONF
2) JSONR
3) JSONP
4) XSON
Choose the Correct option
Answer: 3)JSONP

15.Which would be better option to consider in a environment when you have both big JSON file & multiple small JSON files to deal with?

1) JSON simple (regular)
2) GSON
3) Jackson
4) All the options
Choose the Correct option
Answer: 1)JSON simple (regular)

16.JSON can support sending, reading, and receiving texts available in any real-world business scenario.

1) True
2) False
Choose the Correct option
Answer: 1)True

17.What are the true options applicable for JSON Parser?

1) Used to compile and execute any JavaScript
2) Used to convert a JSON text to a JavaScript object.
3) None of the options
4) It will not recognize only JSON text but it will compile scripts.
Choose the Correct option
Answer: 2)Used to convert a JSON text to a JavaScript object.

18.JavaScript function JSON.stringify() is to convert JSON Object into a string.

1) False
2) True
Choose the Correct option
Answer: 2)True

19.GSON can convert any Objects into JSON and vice versa.

1) True
2) False
Choose the Correct option
Answer: 2)False

20.Which API for JSON processing can consume/produce streaming JSON text?

1) GSON
2) XSON
3) JSONR
4) JSONP
Choose the Correct option
Answer: 4)JSONP

Conclusion

This was the list of the most frequently asked JSON Questions and Answers . All the JSON questions and answers provided in this tutorial have been explained in the JSON questions and Tutorials below.

About Author


After years of Technical Work, I feel like an expert when it comes to Develop wordpress website. Check out How to Create a Wordpress Website in 5 Mins, and Earn Money Online Follow me on Facebook for all the latest updates.