JAVA LinkedIn MCQ Skill Assessment Quiz 2022

Java LinkedIn Multiple Choice Questions and Answers

Q1. What is displayed when this code is compiled and executed?
Public class main {
public static void main(string[] args) {
int x= 5;x = 10;System.out.println(x);
}
}

5
null
x
10

Answer- 10

Q2. What statement returns true if “nifty” is of type String?

“nifty”.getType().equals(“string”)
“nifty”.getClass().getSimpleName() == “String”
“nifty” instantceof String
“nifty” .getType() == String

Answer:- “nifty” instantceof String

Q3. Given the string “strawberries” saved in a variable called fruit, what would fruit .substring(2, 5) return?

raw
rawb
traw
awb

Answer: – raw

Q4. What is the result of this code?
try{ System.out.print(“Hello World”);}catch(Exception e) { System.out.println(“e”);}catch(ArithmeticException e) { System.out.println(“e”);}finalyy{ System.out.println(“!”);}

It will not compile because the second catch statement is unreachable.
Hello World
Hellow World!
It will thwow a runtime exception.

Answer: -It will not compile because the second catch statement is unreachable.

Q5. How many times will this code print “Hello World”?
class Main{ public static void main(String[] args) {
for (int i=0; i<10; i=i++){ i+=1; System.out.println(“Hello World!”); } }}

9 times
infinite number of times
5 times
10 times

Answer: -10 times

Q6. What is the result of this code?
class Main { Object message(){ return “Hello!”;
} public static void main(String[] args) { System.out.print(new main().MESSAGE()); System.out.print(new Main2().message()); }}class Main2 extends Main { String message(){ return “World!”; }}

It will compile because of line 7.
Hello!Hello!
Hello!World!
It will not compile because of line 11.

Answer: – Hello!World!

Q7. You have an ArrayList of names that you want to sort alphabetically. Which approach would not work?

names.sort(Comparator.comparing(String::toString))
names = names.stream().sorted((s1, s2) ->
s1.compareTo(s2)).collect(Collectors.toList())

names.sort(List.DECENDING)
Collections.sort(names)

Answer: – names.sort(List.DECENDING)

Q8. What is the output of this code?
import java.util.*;class Main { public static void main(String[] args) { List list = new ArrayList<>(); list.add(true); list.add(Boolean.parseBoolean(“False”)); list.add(Boolean.TRUE); System.out.print(list.size()); System.out.print(list.get(1) instanceof Boolean); }}

3false
3true
2true
A runtime exception is thrown

Answer: – A runtime exception is thrown

Q9. What method can be used to create a new instance of an object?

another instance
field
private method
constructor

Answer: -constructor

Q10. How can you achieve runtime polymorphism in Java?

method calling
method overrunning
method overriding
method overloading

Answer: -method overloading

Q11. What is the output of this code?
class Main { public static void main(String[] args) { String message = “Hello wold!”; String newMessage = message.substring(6, 12) + message.substring(12, 6); System.out.println(newMessage); }}

The code does not compile
A runtime exception is thrown.
world!world!
world!!world

Answer: -A runtime exception is thrown.

Q12. Which is the most reliable expression for testing whether the values of two string variables are the same?

string1 == string2
string1.equals(string2)
string1 = string2
string1.matches(string2)

Answer: – string1.equals(string2)

Q13. What is the output of this code?
class Main {
static int cound = 0;
public static void main(String[] args) {
if(cound <3)
{count++;main(null);}
else{ return;
} System.out.println(“Hello World”);
}
}

it will throw a runtime exception.
it will print “Hello World!” three times.
it will not compile.
it will run forever.

Answer: – it will run forever.

Q14. What is the output of this code?
class main {
public static void main(String[] args) {
List list = new ArrayList(); list.add(“hello”);
list.add(2);
System.out.print(list.get(0) instanceof Object); System.out.print(list.get(1) instanceof Integer);
}
}

falsetrue
The code does not compile.
truetrue
truefalse

Answer: – truetrue

Q15. By implementing encapsulation, you cannot directly access the class’s_____properties unless you are writing code inside the class itself.

private
protected
public
no-modifier

Answer: -private

Linkedin Java Assessment Questions and Answers Old

Q1. Given the string “strawberries” saved in a variable called fruit, what would “fruit.substring(2, 5)” return?

rawb
raw
awb
traw

Answer: -raw

Q2. How can you achieve runtime polymorphism in Java?

method overloading
method overrunning
method overriding
method calling

Answer: – method overriding

Q3. Given the following definitions, which of these expressions will NOT evaluate to true?
boolean b1 = true, b2 = false;
int i1 = 1, i2 = 2;

(i1 | i2) == 3
i2 && b1
b1 || !b2
(i1 ^ i2) < 4

Answer: -i2 && b1

Q4. What can you use to create new instances in Java?

constructor
another instance
field
private method

Answer: – constructor

Q5. What is the output of this code?
class Main {
public static void main (String[] args) {
int array[] = {1, 2, 3, 4};
for (int i = 0; i < array.size(); i++) {
System.out.print(array[i]);
}
}
}

It will not compile because of line 4.
It will not compile because of line 3.
123
1234

Answer: -It will not compile because of line 4.

Java LinkedIn Interview Questions

Q6. Which of the following can replace the CODE SNIPPET to make the code below print “Hello World”?
interface Interface2 {
static void print() {
System.out.print(“World!”);
}
}

super1.print(); super2.print();
this.print();
super.print();
Interface1.print(); Interface2.print();
Q7. What does the following code print?String str = “”abcde””;str.trim();str.toUpperCase();str.substring(3, 4);System.out.println(str);

CD
CDE
D
“abcde”

Answer: – “abcde”

Q8. What is the result of this code?
class Main {
public static void main (String[] args){
System.out.println(print(1));
}
static Exception print(int i){
if (i>0) {
return new Exception();
}
else {
throw new RuntimeException();
}
}
}

It will show a stack trace with a runtime exception.
“java.lang.Exception”
It will run and throw an exception.
It will not compile.

Answer: -“java.lang.Exception”

Q9. Which class can compile given these declarations?
interface One {
default void method() {
System.out.println(“”One””);
} }
interface Two {
default void method () {
System.out.println(“”One””);
}
}

class Three implements One, Two {
publc void method() { super.One.method(); } }

class Three implements One, Two {
publc void method() { One.method(); } }

class Three implements One, Two {
}

class Three implements One, Two {
publc void method() { One.super.method(); } }

Answer: – class Three implements One, Two {
publc void method() { One.super.method(); } }

Q10. What is the output of this code?
class Main {
public static void main (String[] args) {
List list = new ArrayList();
list.add(“hello”);
list.add(2);
System.out.print(list.get(0) instanceof Object);
System.out.print(list.get(1) instanceof Integer);
}
}

The code does not compile.
truefalse
truetrue
falsetrue

Answer: -truetrue

Q11. Given the following two classes, what will be the output of the Main class?
package mypackage;
public class Math {
public static int abs(int num){
return num<0?-num:num;
}
}
package mypackage.elementary;
public class Math {
public static int abs (int num) {
return -num;
}
}
import mypackage.Math;
import mypackage.elementary.*;
class Main {
public static void main (String args[]){
System.out.println(Math.abs(123));
}
}

Lines 1 and 2 generate compiler erros due to class name conflicts.
“-123”
It will throw an exception on line 5.
“123” // The answer is “123”. The abs() method evaluates to the one inside mypackage.Math class.

Answer: -“123” // The answer is “123”. The abs() method evaluates to the one inside mypackage.Math class.

Q12. What is the result of this code?
class MainClass {
final String message(){
return “Hello!”;
}
}
class Main extends MainClass {
public static void main(String[] args) {
System.out.println(message());
}
String message(){
return “World!”;
}
}

It will not compile because of line 10.
“Hello!”
It will not compile because of line 2.
“World!”

Answer: – It will not compile because of line 10.

Q13. Given this code, which command will output “2”?
class Main {
public static void main(String[] args) {
System.out.println(args[2]);
}
}

java Main 1 2 “3 4” 5
java Main 1 “2” “2” 5
java Main.class 1 “2” 2 5
java Main 1 “2” “3 4” 5

Answer: -java Main 1 “2” “2” 5

Q14. What is the output of this code?
class Main { public static void main(String[] args){ int a = 123451234512345; System.out.println(a); }}

“123451234512345”
Nothing – this will not compile.
a negative integer value
“12345100000”

Answer: -Nothing – this will not compile.

Q15. What is the output of this code?

class Main { public static void main (String[] args) { String message = “Hello world!”; String newMessage = message.substring(6, 12) + message.substring(12, 6); System.out.println(newMessage); }}

The code does not compile.
A runtime exception is thrown
“world!!world”
“world!world!”
String m = “Hello world!”;
String n = m.substring(6,12) + m.substring(12,6);
System.out.println(n);

Answer: -A runtime exception is thrown

Q16. How do you write a foreach loop that will iterate over ArrayListpencilCase?

for(Pencil pencil = pencilCase){}
Iterator iterator = pencilCase.iterator();
for(){iterator.hasNext()}{}
Q17. Fill in the blanks?

Object-oriented programming (OOP) is a programming language model that organizes software design around (objects), rather than (actions).

Q18. What code would you use to tell if “schwifty” is of type String?

“schwifty”.getType() == String
“schwifty”.getClass().getsimpleName() == “String”
“schwifty”.getType().equals(“String”)
“schwifty” instanceof String

Answer: -“schwifty” instanceof String

Q19. Correct output of “apple”.compareTo(“banana”)

0
positive number
negative number
compilation error

Answer: – negative number

Q20. You have an ArrayList of names that you want to sort alphabetically. Which approach would NOT work?

names.sort(Comparator.comparing(String::toString))
Collections.sort(names)
names.sort(List.DESCENDING)
names.stream().sorted((s1, s2) -> s1.compareTo(s2)).collect(Collectors.toList())

Answer: -names.sort(List.DESCENDING)

Q21. By implementing encapsulation, you cannot directly access the class’s _ properties unless you are writing code inside the class itself.

private
protected
no-modifier
public

Answer: -private

Q22. Which is the most up-to-date way to instantiate the current date?

new SimpleDateFormat(“yyyy-MM-dd”).format(new Date())
new Date(System.currentTimeMillis())
LocalDate.now()
Calender.getInstance().getTime()

Answer: -Calender.getInstance().getTime()

Q23. Fill in the blank to create a piece of code that will tell wether int0 is divisible by 5:

boolean isDivisibleBy5 = _
int0 / 5 ? true: false
int0 % 5 == 0
int0 % 5 != 5
Math.isDivisible(int0, 5)

Answer: -int0 % 5 == 0

Q24. How many time will this code print “Hello World!”?
Class Main {
public static void main(String[] args){
for (int i=0; i<10; i=i++){
i+=1;
System.out.println(“Hello World!”);
}
}
}

10 times
9 times
5 times
infinite number of times

Answe: -5 times

Q25. The runtime system starts your program by calling which function first?

print
iterative
hello
main <<<<—Correct
Q26. What is the result of this code?
try{
System.out.print(“Hello World”);
}catch(Exception e){
System.out.println(“e”);
}catch(ArithmeticException e){
System.out.println(“e”);
}finally{
System.out.println(“!”);
}

It will throw a runtime exception
It will not compile
Hello World!
Hello World

Answer: -It will not compile

Q27. Which statement is NOT true?

An anonymous class may specify an abstract base class as its base type.
An anonymous class does not require a zero-argument constructor.
An anonymous class may specify an interface as its base type.
An anonymous class may specify both an abstract class and interface as base types

Answer: -An anonymous class does not require a zero-argument constructor.

Q28. What will this program print out to the console when executed?
public class Main {
public static void main(String[] args){
LinkedList list = new LinkedList<>();
list.add(5);
list.add(1);
list.add(10);
System.out.println(list);
}
}

[5, 1, 10]
[10, 5, 1]
[1, 5, 10]
[10, 1, 5]
Q29. What is the output of this code?
class Main {
public static void main(String[] args){
String message = “Hello”;
for (int i = 0; i<message.length(); i++){
System.out.print(message.charAt(i+1));
}
}
}

“Hello”
A runtime exception is thrown. <<<<—Correct
The code does not compile.
“ello”

Answer: -[5, 1, 10]

About Author


After years of Technical Work, I feel like an expert when it comes to Develop wordpress website. Check out How to Create a Wordpress Website in 5 Mins, and Earn Money Online Follow me on Facebook for all the latest updates.

Leave a Comment