Google Cloud Platform Fundamentals: Core Infrastructure Introduction and Questions – Answers

Google Cloud Platform Introduction

Google Cloud consists of a set of physical assets, such as computers and hard disk drives, and virtual resources, such as virtual machines (VMs), that are contained in Google’s data centers around the globe. Each data center location is in a region. Regions are available in Asia, Australia, Europe, North America, and South America. Each region is a collection of zones, which are isolated from each other within the region. Each zone is identified by a name that combines a letter identifier with the name of the region. For example, zone a in the East Asia region is named asia-east1-a.

This distribution of resources provides several benefits, including redundancy in case of failure and reduced latency by locating resources closer to clients. This distribution also introduces some rules about how resources can be used together.

Accessing resources through services

In cloud computing, what you might be used to thinking of as software and hardware products, become services. These services provide access to the underlying resources. The list of available Google Cloud services is long, and it keeps growing. When you develop your website or application on Google Cloud, you mix and match these services into combinations that provide the infrastructure you need, and then add your code to enable the scenarios you want to build.

Global, regional, and zonal resources

Some resources can be accessed by any other resource, across regions and zones. These global resources include preconfigured disk images, disk snapshots, and networks. Some resources can be accessed only by resources that are located in the same region. These regional resources include static external IP addresses. Other resources can be accessed only by resources that are located in the same zone. These zonal resources include VM instances, their types, and disks.

The following diagram shows the relationship between global scope, regions and zones, and some of their resources:

A global network can contain region-specific resources such as IP
 addresses and zone-specific resources such as VMs and disks.

The scope of an operation varies depending on what kind of resources you’re working with. For example, creating a network is a global operation because a network is a global resource, while reserving an IP address is a regional operation because the address is a regional resource.

As you start to optimize your Google Cloud applications, it’s important to understand how these regions and zones interact. For example, even if you could, you wouldn’t want to attach a disk in one region to a computer in a different region because the latency you’d introduce would make for poor performance. Thankfully, Google Cloud won’t let you do that; disks can only be attached to computers in the same zone.

Google Cloud Questions and Answers

Q1.Your company has two Google Cloud projects and you want them to share policies. What is the least error-prone way to set this up?

Ans: Place both projects into a folder, and define the policies on that folder.

Q2.Consider a single hierarchy of Google Cloud resources. Which of these situations is possible? (Choose 3 responses.)

Ans: There is no organization node, and there are no folders., There is an organization node, and there are no folders. There is an organization node, and there is at least one folder.

Q3.Select the option that displays IAM roles from general to specific.

Ans: Basic roles, predefined roles, custom roles

Q4.When would you choose to have an organization node? (Select two)

Ans: When you want to create folders, When you want to centrally apply organization-wide policies

Q5.What is the difference between Identity and Access Management (IAM) basic roles and IAM predefined roles?

Ans: Basic roles affect all resources in a Google Cloud project. Predefined roles apply to a specific service in a project.

Q6.Which way of accessing Google Cloud lets you control services through the code you write?

Ans: Api

Q7.Select the option that displays IAM roles from general to specific.

Ans: Basic roles, predefined roles, custom roles

Q8.Your company has two Google Cloud projects and you want them to share policies. What is the least error-prone way to set this up?

Ans: Place both projects into a folder, and define the policies on that folder.

Q9.When would you choose to have an organization node? (Select two)

Ans: When you want to centrally apply organization-wide policies, When you want to create folders

Q10.How does the resource hierarchy control how IAM policies are inherited?

Ans: IAM policies that are implemented higher in the resource hierarchy deny access that is granted by lower-level policies.

Q11.Which statement best describes how Google Cloud resources are associated within the resource hierarchy?

Ans: Google Cloud resources are not associated with the resource hierarchy.

Click here to read more Blogs

Click here to read more Technical interview Q&A

About Author


After years of Technical Work, I feel like an expert when it comes to Develop wordpress website. Check out How to Create a Wordpress Website in 5 Mins, and Earn Money Online Follow me on Facebook for all the latest updates.

Leave a Comment